Відправити відгук
Повідомити про помилку

Дозрівання та метаболічні процеси у фруктах уповільнюються в камерах з РГС, внаслідок чого зберігається поживна цінність та зовнішній вигляд фруктів. Умовно, це ніби сон. У середньому, плоди можуть зберігатися в регульованому газовому середовищі до 6-9 місяців.

Яблуко, мабуть, - один із найпопулярніших фруктів у наших широтах. Існують різні сорти, різні смаки, але суть – незмінна, фрукт сповнений корисних вітамінів.

Щоб зберегти первозданний вигляд та смак яблука, фрукти необхідно правильно зберігати відповідно до технологічних норм. Досягти максимального результату допоможуть фруктосховища для яблук, у яких створено оптимальні умови для зберігання.

При правильних вентиляції, температурі, вологості, способу зберігання та інших факторах, яблука не гниють, не сохнуть, зберігають свій смак і весь вітамінний набір.

Після збирання врожаю фрукти продовжують жити, вони дихають, тобто поглинають кисень та виділяють вуглекислий газ. Період зберігання може бути збільшений шляхом зниження інтенсивності дихання. З цією метою продукція зазвичай охолоджується. Однак це не завжди є досить ефективним. Охолодження має супроводжуватися додатковими методами, одним з яких є утримання певного рівня кисню та СО2.
Зменшення присутності кисню в камері має гальмуючий ефект на процес оксидації плода, проте до певної межі, нижче за яку анаеробне дихання відновлюється. Таким чином, важливо підтримувати вміст кисню в камері якомога ближче до мінімального рівня, індивідуального для кожного виду продукції.
Іншим фізіологічним ефектом є той факт, що сахароза поступово перетворюється на фруктозу, а при зберіганні фруктів у середовищі з підвищеним вмістом СО2 цей процес уповільнюється, у результаті плід зберігає свою твердість і більшість компонентів. Це також пояснює те, що фрукти після зберігання у регульованій атмосфері зберігають свою якість протягом значного періоду.
Зберігання в регульованій атмосфері призводить до зниження інтенсивності метаболічних процесів у 2-3 рази, суттєво збільшуючи термін зберігання. Наприкінці зберігання фрукти залишаються такими ж смачними та свіжими, як і на початку.

Застосування регульованої атмосфери для зберігання винограду, апельсинів, лимонів, ківі, яблук, груш, помідорів, капусти дає дуже хороші результати. Тому, на сьогоднішній день, будівництво нових холодильників або овочесховищ, або реконструкція та модернізація існуючих, передбачає застосування Регульованого газового середовища для довготривалого зберігання плодоовочевої продукції.

Регульоване газове середовище дає можливість знижувати концентрацію кисню, уповільнюючи цим процеси життєдіяльності. Одночасно необхідно контролювати вміст вуглекислого газу, якого має бути трохи більше 5%. Вміст азоту підвищується. Таке середовище збільшує термін зберігання до 6-9 місяців, а то й більше.

Переваги використання регульованої атмосфери:

  • Зберігається природне забарвлення плодів та фруктів – вуглекислий газ стабілізує колір продукту.
  • Зменшується процес усушки продукції, що зберігається - РГС пригнічує процеси розвитку хвороб тканин і зростання колоній грибків. При успішному підборі концентрації можливе триразове зниження втрат.
  • Зберігається природна щільність – модифікована атмосфера перешкоджає розпаду протопектину.
  • Збільшується термін зберігання – знижений кисень не може активувати процеси розкладання тканин.
  • Збережуться природний смак та запах – новий атмосферний склад блокує утворення летких сполук та пригнічує синтез етилену, одночасно гальмуючи ферментацію.

Технології створення регульованого газового середовища

Найбільш популярними є кілька технологій застосування регульованої атмосфери для зберігання:

  • CA (контрольована атмосфера). Найпростіший варіант оснащення камери РГС. Полягає у швидкому скороченні вмісту кисню в камері (від 21% до 5% за 36 годин) і утримання на певному низькому рівні кисню та СО2.
  • Атмосфера ULO (Ultra Low Oxygen – дуже низький вміст кисню) забезпечує збереження продукту при вмісті кисню близько 1%. Встановлюється адсорбер вуглекислого газу та генератор азоту.

Вибір типу використовуваної атмосфери залежить від продукту (виду, сорту) та його фізіологічного стану під час збирання врожаю.

Переваги ULO в порівнянні з традиційними CA - подальше зниження (30%) процесу дихання, насамперед у випадку яблук і груш при одночасному контролі деяких важливих фізіологічних станів, таких як розігрів та внутрішнє потемніння. Це, покращуючи збереження твердості клітковини плода, збільшує термін зберігання продукту.

Крім того, від 2003 року набув поширення метод зберігання: DCA (динамічна контрольована атмосфера). Найбільш ефективне, але дороге оснащення камери. Передбачає систему контролю, яка підтримує мінімальну концентрацію кисню. Склад атмосфери змінюється максимально швидко та точно. Для отримання такої екстремальної атмосфери Isolcell SpA вже розробила нове покоління складного обладнання, включно з інтелектуальним абсорбером IS.

Проєктування Регульованої Атмосфери

Важливу роль при проектуванні системи регулювання складу атмосфери плодоовочевих сховищ грає вибір правильної схеми холодильного обладнання та системи вентиляції. Регульована атмосфера створюється за допомогою спеціального та індивідуально підібраного та скомпонованого обладнання.

Для забезпечення роботи системи з РГС пропонуємо обладнання від компанії Isolcell Italia S.p.A.:

  • система управління режимами зберігання продуктів харчування, яка керує обладнанням на підставі показників рівня кисню, вуглекислого газу, температури, вологості тощо, для підтримки необхідних умов тривалого зберігання овочів та фруктів;
  • генератор азоту (N2), з якого знижується рівень кисню. Є мембранною або адсорбційною установкою;
  • адсорбер вуглекислого газу (CO2), за допомогою якого видаляється зайвий вуглекислий газ, що виробляється плодами, та підтримується необхідний рівень вуглекислого газу в сховищі;
  • адсорбер діоксиду сірки (SO2), за допомогою якого видаляється сірчистий ангідрид (SO2), який використовується для знищення хвороботворного середовища, наприклад, для зберігання винограду;
  • адсорбер/каталітичний конвертер етилену, який використовується для технології LECA;
  • газоаналізатори (система газового аналізу атмосфери сховища), які дозволяють вимірювати концентрацію кисню(O2) та вуглекислого газу(CO2).
  • автоматика, зволожувачі, датчики та інше обладнання.

А також, холодильні камери, приміщення, сховища для овочів, де застосовується технологія регульованої атмосфери, повинні бути герметичними. Тому важливу роль відіграють двері в камеру або овочесховище, які повинні забезпечувати герметичність.

Застосування регульованої атмосфери для зберігання винограду, апельсинів, лимонів, ківі, яблук, груш, помідорів, капусти дає дуже хороші результати. Тому, на сьогоднішній день, будівництво нових холодильників або овочесховищ, або реконструкція та модернізація існуючих, передбачає застосування Регульованого газового середовища для довготривалого зберігання плодоовочевої продукції.

Інформація про файли cookie

Цей веб-сайт використовує файли cookie для коректної роботи наданих функцій. Він також використовує сторонні файли cookie, які надають інструменти та рішення, які покращують ергономіку та функціональність веб-сайту, наприклад відтворення відео, аналітику використання веб-сайту, коригування маркетингового вмісту або їх вимірювання.


Чи згодні ви на використання файлів cookie, крім необхідних, на умовах, описаних у Політиці використання файлів cookie та Політиці конфіденційності?


Налаштування вибору